A Szentgotthárdi Történelmi Napok 2014.08.01-én került megrendezésre a szentgotthárdi csata 350. évfordulója alkalmából. A rendezvény három napon át tartott, melyen a Kaposvári Egyetem Iszlám Tudományok Kutatóintézete is képviselte magát, illetve sikeresen bemutatkozott.

Első napon, megérkezésünk után egy hivatalos ceremónia keretein belül fogadták a vendégeket, ahol minden intézet, támogató bemutatkozott. A fogadás keretein belül a kutatási területekről, gazdasági és politikai helyzetről végső, de nem utolsó sorban a kultúráról ment a tanácskozás. A török delegáció Isztambul mellőli nagy városból, Dilovasi-ból jött, amely a közeljövőben egy hivatalos testvérvárosi megállapodásról tárgyalt Szentgotthárd városával. A tárgyalás alatt Intézetünk is részt vett, a török delegáció tagjai kifejezetten érdeklődtek az Iszlám Tudományok Kutatóintézet iránt és jelezték, hogy bármiféle szükség esetén rendelkezésünkre állnának. Számos török politikus, üzletember, polgármester és professzor vett részt a találkozón. Ez egy újabb remek esély elmélyíteni a magyar-török kapcsolatokat és fejleszteni azt a jövőben. Miután a ceremónia, a fogadás, illetve a további hivatalos társalgások lezajlottak, egy igazi török ebédre voltunk hivatalosak, ahol megkóstolhattunk számos specialitást, láthattunk kígyóbűvölést, hallhattuk a híres neves török hangszer hangját, az úgynevezett „szaz”-t. Így teljesen elmélyültünk a török kultúrában, mintha csak beléptünk volna Törökország területére.

Mindezek után folytak a publikációk, valamint az intézetek bemutatása. A későbbiekben bemutatkozott Szigetvár és Szentgotthárd városának táncegyesülete is. Emellett sor került egy, a szentgotthárdi csatával kapcsolatos rövid bemutatóra, illetve számos játékra, melyen vállalkozó szellemű emberek részt is vettek. Mindenki nagyon jól érezte magát, teljesen elmélyült a régmúlt eseményeiben. Az est további részén egy „csata futás” volt, ezt követően pedig egy esti fogadásra voltunk hivatalosak, ahol szintén több török specialitással szolgáltak, és rendkívül jó hangulatban telt a rendezvény. Egy újabb jól sikerült esemény, mely közelebb hozta a két kultúrát, valamint jobban elmélyítette a török-magyar barátságot.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.